עדי דורון – פסיכולוגית חינוכית ומטפלת בכירה במכון.

הילד שלך מתבודד בהפסקות? הוא מתקשה ליצור חברויות חדשות? הוא מתקשה לתקשר את עצמו מול ילדים אחרים? הוא מגיב בתוקפנות ובאימפולסיביות בסיטואציות חברתיות? אינטראקציה חברתית קשה לו?

מקומך איתנו.

קושי חברתי אצל ילדיםנידוי חברתי - התמודדות

אחד הקשיים המרכזיים של הורים הוא לראות את ילדם נעדר חברויות ומיומנויות חברתיות.

כל רצונם של הורים אלו, הוא לראות את ילדם מעורב באינטראקציה חברתית חיובית המסמנת את שייכותו לקבוצה. רצון זה, מבטא את הצורך האנושי בקיומם של קשרים בינאישיים, חברויות וחוויות משותפות. היכולת להשתלב ולהיות חלק מקבוצה, תלויה בקיומן של מיומנויות חברתיות. מיומנויות אלה הינן סט של יכולות וכישורים המאפשרים לילדים ולמבוגרים, להשתלב באינטראקציה חברתית באופן מספק ולסייע להם לקיים קשרים בינאישיים ותקשורת הדדית.

היכולת להיות חלק מקבוצה חברתית משפיעה על מצב הרוח שלנו, על תפיסת העצמי בהווה ועל מהלך ההתפתחות העתידי שלנו. מיומנויות חברתיות נשענות על תפקודים אישיים רבים, וביניהם תפקודים שפתיים (יצירת קשר מילולי, הבנה והבעה של מסרים), מוטוריים ותחושתיים (התארגנות למשחק, שמירה על רמת פעילות), רגשיים (זיהוי הרגשות שלי ושל האחר), קשביים (התמדה, יצירת רצף) ועוד. מיומנויות חברתיות מתפתחות באופן הדרגתי וראשיתן בגיל הינקות (משחקי "תן וקח", חיקוי, תגובתיות לדמויות בסביבה). אולם, בגיל הרך ובגיל בית הספר היסודי, מיומנויות חברתיות אלו משתכללות ונהיות מורכבות יותר (העדפה חברתית, משחקי דמיון, משחקי תפקידים, תחרות, הדדיות) והן נרכשות לרוב בתהליך של למידה ספונטנית (התנסויות ישירות, חיקוי) ובאופן אינטואיטיבי.

לעיתים קיים קושי בלמידה החברתית הספונטנית, והדבר מוביל לתחושות של בדידות, חוסר שייכות ואף לנידוי חברתי. בדומה ללקויות התפתחותיות אחרות (למשל לקות למידה), ניתן לאבחן ולטפל בלקות החברתית. מחקרים רבים מוכיחים כי אחד הטיפולים היעילים בלקות חברתית הוא הטיפול הקבוצתי. בטיפול זה, מתרחשת למידה ישירה, חוויתית ובזמן אמת, בתוך סביבה המדמה את המפגשים החברתיים היומיומים של הילדים (הפסקה בבית ספר, מפגש אחר הצהריים). הטיפול מתקיים בחדר גדול, מאובזר במשחקים מגוונים והילדים הם חלק מקבוצה של שבעה עד עשרה ילדים בני אותו גיל המלווים לאורך כל התהליך ע"י שני מטפלים מנוסים ומקצועיים.

הסיטואציות שנוצרות בזמן אמת, בתוך הקבוצה, מאפשרות למטפלים בקבוצה ללמוד ולהבין את דפוסי ההתנהגות שמייצרים את הקושי חברתי. זיהוי זה מאפשר להם להתערב באופן ממוקד וישיר ולאפשר לילדים הזדמנות לרכוש מיומנויות חברתיות מתאימות, לפתח תודעה חברתית ולווסת התנהגויות חברתיות כמו אימפולסיביות, תוקפנות ורגזנות.

היכולת של המטפלים לאפשר לילד להבין בזמן אמת מהי האינטראקציה שמתקיימת בינו לבין ילדים אחרים מאפשרת לו לרכוש כישורים חברתיים יעילים. התערבות כזו מצליחה לשנות את החוויה הראשונית של הילד ומאפשרת לו להתנסות בחוויה מתקנת  שתאפשר לו להסתגל ולהרחיב את הנוכחות והבטחון במצבים חברתיים עתידיים.

המכון של חגי ודורון מקנה מיומנויות חברתיות לילדים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז, באמצעות קבוצות טיפוליות אשר מסייעות ביצירת ורכישת הכישורים החברתיים הנחוצים לילדים ובני נוער להמשך חייהם כבוגרים.

הינכם מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

Share:

תפריט נגישות

חייגו אלינו