נידוי חברתי הוא מצב בו ילד מסוים מנודה מבחינה חברתית, מהסביבה שלו. בגילאים הצעירים, בהם ילדים מרבים לבלות הרבה עם חבריהם, הם מעצבים את אישיותם ואת העצמי שלהם באמצעות החברה בסביבתם, ולכן נידוי חברתי יכול להשפיע רבות על מצבו הרגשי והנפשי של הילד.

מדוע ילד סובל מנידוי חברתי? כיצד זה בא לידי ביטוי? האם ניתן לטפל בנידוי חברתי, ומהם הכלים לכך? כל המידע בעמוד הבא.

מה הסיבות לנידוי חברתי?

ישנן מספר סיבות אשר יכולות להביא ילד למצב בו מנדים אותו חברתית

• ילד תוקפן ואלים – באופן טבעי, ילדים אשר מגיבים באלימות ובתוקפנות, גורמים לסביבתם להתרחק מהם ולנדות אותם חברתית.
• חוסר הבנת החוקים החברתיים – ילדים אשר לא תמיד יודעים כיצד לנהוג במצב חברתי כזה או אחר, באם יחזרו על התנהגות זו עשויים לסבול מנידוי חברתי.
• חוסר בטחון המתפרש כעוינות – לעיתים, חוסר ביטחון של ילד הנובע מהתמקדות בחולשות שלו, במקום החוזקות שלו, יכול להביא לנידוי חברתי. הילד שם עצמו כ"אנטי", ממהר להתגונן באמצעות מתקפה, בה הוא מרחיק מסביבתו חברים ואנשים קרובים.
• תלות בחברה שתקבל אותי – לעיתים קרובות, הרצון של ילד להיות מקובל ואהוב, צורך מולד של כולנו, הופך אותו לתלותי, וכתוצאה מכך, החברה מנדה אותו כיוון שאינה רוצה להיות עם ילד תלותי.

מהי תופעת נידוי חברתי

קיימות עוד סיבות רבות לנידוי חברתי וחשוב לזכור כי לעיתים הנידוי אינו בהכרח כתוצאה להתנהגות מסויימת של הילד עצמו.

כיצד בא לידי ביטוי קושי חברתי אצל ילדים?

קושי חברתי אצל ילדים יכול לבוא לידי ביטוי במספר היבטים:

• קושי לימודי – לעיתים, הילד יתקשה בתחום הלימודים, בשל חוסר הביטחון שחווה, ולא בגלל קושי לימודי גרידא.
• קושי תקשורתי – הילד יכול לחוות קושי להביע את עצמו, לתקשר עם סביבתו, בשל החשש שמא זה לא יתקבל וכלן הוא יעדיף, לעיתים קרובות, פשוט לשתוק ולהתנתק מהסביבה.
• קושי רגשי – ילד אשר חווה קושי חברתי, בהחלט יחווה גם קושי רגשי כיוון שירגיש שאינו אהוב ואהוד על חבריו. הקושי הרגשי יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות כגון תוקפנות ואלימות, אפאטיות, ועוד.

כיצד ניתן לטפל בלקות חברתית?

מחקרים מראים כי התמודדות עם נידוי חברתי באמצעים חינוכיים בהם המורים מתערבים, לא תמיד עוזרים ואף גורמים להתנגדות יתרה.

גם במקרה של התערבות ההורים, סביר להניח שזה לא יעבוד. התערבות ההורים בדרך כלל משפיעה לרעה, מכיוון שהם מכניסים את המתח, החרדה והרצון שלהם שהכל יהיה בסדר עם הילד האהוב שלהם. ההורים בהחלט יכולים לתמוך בבית בילדיהם, לשפוע עליו אהבה ותמיכה, לחזק את בטחונו ולשוחח איתו – אך כשהם מתערבים באופן ישיר במעשה הנידוי, התוצאות לא חיוביות ברוב המקרים.

לכן, רצוי ללמד את הילד ולכוון אותו כיצד להתמודד ולהכיל את הסיטואציה, כיצד להגיב במצבים חברתיים מורכבים, כיצד להשתלב בצורה נכונה בסיטואציות חברתיות, כיצד לפתח חברויות וכיו"צב.

יש להעניק לילד כלים ומיומנויות חברתיות שיאפשרו לו להתמודד עם הסיטואציה ולהשתלב חברתית

לקות חברתית – המכון של חגי ודורון

המכון של חגי ודורון מתמחה בהקניית מיומנויות חברתיות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה ובעיות בויסות החושי. באמצעות הטיפול והמפגש עם ילדים נוספים בגילו, כאשר מטפלי הקבוצה מתווכים לו את הסיטואציה ומכוונים אותו בזמן אמת – מצליח הילד לרכוש את המיומנויות החברתיות הנחוצות לו על מנת להשתלב בצורה הנעימה והטובה ביותר בחברה שסביבו.

Share:

תפריט נגישות

חייגו אלינו